Tavallinen käyttäjä harvoin tarvitsee pääsyä BIOS-asetuksiin, mutta varsinkin oman pelikoneen rakentaneille ja ylikellottajille näihin asetuksiin pääseminen on tärkeää. Sieltä voit ottaa esimerkiksi XMP profiilin käyttöön muistillesi, tehostaaksesi sen toimintaa.

biographies on myös päivitettävissä, mutta se ei tapahdu automaattisesti ja monesti vaatii erillisen muistitikun käyttöä, jonka takia suurin osa käyttäjistä ei sitä ikinä päivitä.

Helpoiten UEFI/BIOS: in saa auki painamalla käynnistyksen alussa näkyvää näppäintä emolevyn valmistajan logon alla, joka on yleensä F2 mutta tämä vaatii nopeutta ja saattaa muutenkin olla epävarma.

Microsoft on onneksi lisännyt helpomman ja luotettavamman keinon avata biography Windowsin sisältä hyödyntämällä käynnistyksen lisäasetuksia.

Mikä ihme UEFI/ BIOS edes on?

BIOS eli Basic Input/Output System on laiteohjelmisto joka käynnistyy ennen käyttöjärjestelmää. Sen tehtävänä on suorittaa tarvittavat käynnistystoimenpiteet järjestelmään kytketyille laitteille ja komponenteille, kuten näppäimistölle, RAM-muistille ja kiintolevyille. Se käynnistää myös käyttöjärjestelmän valitsemaltasi levyltä.

Tähän liittyen tietokoneen käynnistyessä tapahtuu blog post eli The Power-On Self Test toimenpide joka tarkistaa toimivatko kaikki laitteistot kunnolla ja saattaa kertoa käyttäjälle virheistä esimerkiksi piippauksilla tai niin kutsutuilla POST-koodeilla LEDien avulla emolevyssä.

Emolevy BIOS POST koodi

POST-toiminnon aikana ruudulla näkyy emolevyn valmistajan logo design ja voit tämän aikana painaa ruudulla mainittua näppäintä avataksesi BIOS-asetukset.

Kun puhutaan biographies: ista, yleensä tarkoitetaan UEFI: a eli Unified Extensible Firmware Interfacea, joka on periaatteessa uudempi versio BIOS-käyttöliittymästä, jossa voi pelkän näppäimistön sijasta käyttää myös hiirtä ja nähdä muita grafiikoita.

Jos siis näet joko biography tai UEFI-lyhenteet, tarkoittavat nämä pohjimmiltaan samaa asiaa, jonka takia yleensä puhutaankin pelkästään biographies: ista.

Huom!

On hyvä muistaa että biography sisältää hyvin monipuolisia asetuksia liittyen kaikkiin tietokoneen komponentteihin eikä lapsilukkoa ole, joten sieltä voi myös helposti aiheuttaa ongelmia tai jopa vaurioittaa komponentteja jos ei tiedä mitä on tekemässä. Muista siis aina Googlettaa tarkemmat ohjeet jos haluat muutella joitain arvoja!

Näin avaat biographies: in Windowsilla

Helpoin tapa avata biography on yllä mainitun blog post: in aikana, eli kun emolevyn valmistajan logo design ilmestyy ruudulle käynnistyksen aikana.

Esimerkiksi ASUS ROG emolevyillä tämä ruutu kehottaa painamaan Del tai F2 näppäintä avataksesi biographies: in, mutta nämä näppäimet voivat vaihdella valmistajien mukaan, joten tarkista näppäin omalta näytöltäsi käynnistyksen aikana.

Avaa UEFI BIOS

Windowsista löytyy myös uudempi, hieman luotettavampi tapa avata biography ilman että täytyy ehtiä painamaan näppäimiä käynnistyksen aikana.

Kyseessä on käynnistyksen lisäasetukset joita avasimme myös ohjeessamme kuinka avata Windows vikasietotilassa.

Kirjoita ensin aloitusvalikon hakuun ‘Muuta käynnistyksen lisäasetuksia‘ ja avaa se. Samaa valikkoon pääsee tavallisen Asetukset-valikon takaa navigoimalla Järjestelmä > > Palauttaminen.

Käynnistyksen lisäasetukset bios uefi

Klikkaa valikosta ‘Käynnistä nyt uudelleen’ -nappia, joka käynnistää koneen uudelleen, mutta avaa samalla kätevän valikon josta voi valita erinäisiä käynnistystapoja ja työkaluja, mukaan lukien BIOSin.

Valitse avautuvasta valikosta seuraavat vaihtoehdot: Vianmääritys > > Lisäasetukset > > UEFI-laiteohjelmiston asetukset > > Käynnistä uudelleen, jonka jälkeen tietokoneesi käynnistyy taas uudelleen ja avaa BIOS-käyttöliittymän automaattisesti.

UEFI BIOS avaaminen käynnistysasetuksista

Tehtyäsi BIOSiin haluamasi muutokset ja suljettuasi sen, käynnistyy tietokone taas normaalisti uudelleen ja voit jatkaa normaalia käyttöä.

Milloin ja miksi biography kannattaa päivittää?

Suurin osa käyttäjistä ei ikinä päivitä biographies: ia, sillä se ei ole yleensä tarpeellista jos tietokone toimii normaalisti eikä siihen päivitetä komponentteja tai muutenkaan muutella biography asetuksia.

Emolevyjen valmistajatkin yleisesti suosittelevat käyttäjiä olemaan päivittämättä emolevyjen biography versioita jos tietokoneessa ei ilmene ongelmia.

Isoin syy milloin biography päivitys kannattaa tehdä on jos olet hiljattain asentanut järjestelmääsi uusia komponentteja kuten uuden muistikamman tai prosessorin, sillä päivitykset tuovat monesti mukanaan paremman yhteensopivuuden uusien komponenttien kanssa.

Toinen iso syy miksi biography yleensä päivitetään on mahdolliset kaatumiset, sillä päivityksien myötä monet komponentteihin liittyvät ongelmat ovat voineet korjaantua ja myös mahdolliset uudet tietoturvariskit paikataan päivityksillä. Tästä syystä esimerkiksi työpaikoilla on työkoneiden BIOS-päivitykset erityisen tärkeitä uusien tietoturvakorjausten ilmaantuessa.

Ongelmana biography päivityksessä on että mahdolliset muunnellut asetukset palautuvat yleensä takaisin tehdas-asetuksiin ja mahdollinen virta-katkos voi estää laitteen uudelleenkäynnistämisen.

Huomautus BitLocker käyttäjille

Jos käytät tietokoneellasi BitLockeria, poista se väliaikaisesti käytöstä ennen biography päivitystä, sillä se voi aiheuttaa ongelmia asennusprosessin aikana.

biographies variation tarkistus ja päivityksen lataaminen

Aluksi täytyy tarkistaa onko emolevyllesi olemassa uudempaa BIOS-versiota.

Tarkistaaksesi nykyisen BIOS-versiosi, kirjoita aloitusvalikon hakuun ‘Järjestelmätiedot‘ ja avaa kyseinen ikkuna.

Etsi sitten ikkunasta ‘BIOS-versio/p äiväys‘ ja pidä kyseinen versio mielessä.

Järjestelmän BIOS versio

Kuvan perusteella koneessamme on siis 18.3.2021 julkaistu 0620 BIOS-versio. Seuraavaksi täytyy selvittää mikä on samalle emolevylle viimeisin julkaistu BIOS-versio.

Harmillisesti tälle prosessille ei ole Googlea parempaa keinoa, mutta onneksi kaikilla tunnetuilla emolevyvalmistajilla on hyvät hakutoiminnot kotisivuillaan josta nämä versiot voi etsiä.

Esimerkiksi Asuksella on todella kätevä hakukone kaikille emolevyille (ja muille tuotteille), josta löytyy myös kaikki mahdolliset ajurit ja muut ladattavat päivitykset.

Esimerkissä on käytetty Asus PN50-emolevyä, joka on osana PN50-nimistä minitietokonetta. Jos siis pistämme hakuun PN50, ilmestyy tulokseksi juuri oikea laite/emolevy.

Asus emolevyn BIOS päivitys lataus

Klikkaa sitten ‘Driver & & Utility‘ linkkiä avataksesi laitteeseen liittyvät ajurit ja muut lataukset. Valitse vielä avautuneelta sivulta ‘BIOS & & FIRMWARE‘ -välilehti nähdäksesi uusimman BIOS-version listan ylimpänä.

Uusimman BIOS version lataus

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, kyseiseen emolevyyn on julkaistu uusi versio 0624, joka on uudempi kuin asennettuna ollut 0620 versio. Tässä tapauksessa biography voidaan siis päivittää uudempaan versioon lataamalla asennustiedostot Download-painikkeesta.

Muidenkin valmistajien emolevyihin löytyy uusimmat BIOS-versiot varsin helposti Googlettamalla.

Uuden BIOS variation asentaminen

Ladattuasi tarvittavat päivitystiedostot yllä mainittujen ohjeiden mukaisesti, olet valmis jatkamaan.

Ensimmäiseksi tarvitset tyhjän USB-muistitikun joka täytyy olla FAT32-formaatissa.

Jos et tiedä miten tämä onnistuu, voit lukea ohjeemme miten muistitikun voi formatoida helposti kyseiseen muotoon. Ohjeessa on esimerkki miten muistitikku alustetaan NTFS muotoon, mutta tässä tapauksessa voit kätevästi valita samasta pudotusvalikosta FAT32 formaatin.

Formatoinnin jälkeen pura ladatut BIOS-päivitystiedostot muistitikulle. Voit käyttää tiedostojen purkamiseen esimerkiksi 7-Zip ohjelmaa.

Pidä muistitikku yhdistettynä koneeseen ja avaa biography toisella aiemmin selitetyistä tavoista.

Etsi sitten BIOS-päivitykseen liittyvä vaihtoehto valikoista. ASUS emolevyiltä löytyy EZ Flash niminen toiminto jota klikkaamalla voit valita muistitikun ja sieltä tikulle purkamasi asennustiedoston.

Valitse bios päivitys muistitikulta

Jos et löydä sopivaa toimintoa oman emolevysi valikosta, eri valmistajien kotisivuilta löytyy varmasti tarkemmat ohjeet BIOS-päivitykseen, jos sieltä löytyi päivityksen asennustiedostokin.

Päivityksen aikana järjestelmän saattaa käynnistyä uudelleen ja monesti järjestelmä pyytää viimeistelemään päivityksen ruudulle ilmestyvien ohjeiden mukaan.

BIOS päivityksen viimeistely

Aloitusruutu saattaa esimerkiksi pyytää painamaan F1 näppäintä jatkamaan asennuksen loppuun.

Asennuksen päätyttyä varmista vielä järjestelmätiedoista että BIOS-versionumero on nyt päivittynyt haluamaksesi, jotta voit varmistua päivityksen onnistumisesta.Source link .